Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo użytkowania
Używać wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem – do pakowania i zgrzewania żywności.
Nie stosować w temperaturach wyższych niż dopuszczalne dla materiału (np. dla PP zwykle do ok. 100–120°C – wymaga potwierdzenia).
Nie wystawiać na bezpośredni płomień ani elementy grzewcze.
Przed użyciem upewnić się, że pojemnik nie jest uszkodzony, pęknięty ani odkształcony.
2. Bezpieczeństwo żywności (jeśli produkt jest do kontaktu z żywnością)
Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością – zgodnie z deklaracją producenta.
Nie używać w kontakcie z żywnością o wysokiej kwasowości lub tłuszczowości, jeśli materiał nie został do tego zatwierdzony.
Nie używać, jeśli opakowanie lub pojemnik są zabrudzone lub naruszone.
3. Zgrzewanie
Stosować wyłącznie w kompatybilnych zgrzewarkach określonych przez producenta.
Niewłaściwe ustawienia temperatury lub czasu zgrzewu mogą prowadzić do nieszczelności lub deformacji opakowania.
Podczas zgrzewania zachować ostrożność – powierzchnie zgrzewarki mogą być bardzo gorące.
4. Warunki przechowywania
Przechowywać w suchym, czystym miejscu, z dala od źródeł ciepła i promieni UV.
Nie przechowywać w pobliżu substancji chemicznych mogących przenikać do tworzywa.
Chronić przed zgniataniem i uszkodzeniem mechanicznym.
5. Utylizacja
Utylizować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi odpadów z tworzyw sztucznych.
Nie wyrzucać do środowiska.
Jeśli pojemnik jest jednorazowy – nie używać ponownie.
Dane producenta
KGL
ul. Gen. Władysława Sikorskiego 17
05-080 Izabelin
Poland
+48 22 321 30 00
biuro@kgl.pl